Nieuws Steentilstraat te Groningen

Hieronder leest u het laatste nieuws over Steentilstraat te Groningen Heeft u ook een nieuwsbericht over 'Steentilstraat' dan kunt u deze sturen naar info@streetservice.nl en wij zullen uw nieuwsbericht zo snel mogelijk plaatsen.


Kunsthandel Columbus sluit de deuren

De eigenaresse van kunsthandel Columbus aan de Steentilstraat in Groningen gaat medio volgend jaar de deuren van haar zaak sluiten. De kunsthandel, waar de nu 70-jarige Sinke Eendhuizen veertig jaar geleden mee begon, is bijkans verworden tot haar tweede huiskamer. Maar vanwege haar leeftijd, en de afnemende belangstelling voor kunst, vindt ze het nu tijd voor iets anders. Bron: RTV Noord

Straat afgesloten

Sinds zaterdag kan er na vele, lange jaren, weer geparkeerd worden ónder het Damsterdiep. Ook rijdt er weer verkeer óver het Damsterdiep en heeft de Steentilstraat een dynamische afsluiting met een ‘zakpaal’. Om elf uur stelde wethouder Karin Dekker de ‘zakpaal’ in de Steentilstraat in werking. Daarna opende ze samen met Maarten Edzes, namens de ondernemersvereniging Nieuweweg, en Peter Kars, namens de bewonersorganisatie Binnenstad-Oost, Damsterdiep Noordzijde en de Nieuweweg de parkeergarage voor autoverkeer. Vanaf zaterdagmiddag twaalf uur is de Damsterdiepgarage toegankelijk voor automobilisten. Bron: GIC

Computerwinkel Norrod failliet en doorgestart
Computerwinkel Norrod met filialen in het hele Noorden is failliet. De winkelketen zit al langer in de problemen door tegenvallende verkoopresultaten. Vorige week werd surséance van betaling aangevraagd. De rechtbank heeft maandag het faillissement uitgesproken. Inmiddels heeft Paradigit uit Eindhoven de activiteiten van Norrod overgenomen. De verkoop wordt voortgezet vanuit het pand van Computerland aan de Westerhaven in de Stad Groningen. Bron: RTV Noord
Straat wordt afgesloten
Een meerderheid van de gemeenteraad is akkoord gegaan met het afsluiten van de Steentilstraat voor het autoverkeer. Om winkels te bevoorraden en bewoners de straat in te laten rijden komen er zogeheten afzakpalen. Bewoners en winkeliers krijgen daarvoor een speciaal pasje. Het stadsbestuur wil de straat afsluiten om de binnenstad autoluwer te maken. De oppositie vreest dat daardoor elders juist problemen ontstaan, maar de meerderheid van de raad was niet overtuigd. De Steentilstraat wordt pas afgesloten voor auto's als de parkeergarage onder het Damsterdiep klaar is. Bron: OogTV
Straat wordt afgesloten
De Steentilstraat wordt ingericht als voetgangersgebied. De straat wordt, na het gereedkomen van de Damsterdiepgarage, eind volgend jaar, een nieuwe entree naar de binnenstad. Het doorgaande autoverkeer wordt geweerd door zogenoemde zakpalen, die op gezette tijden uit de grond opstijgen. Na invoering van de venstertijden komt er enkel nog bestemmingsverkeer, tot 11 uur 's morgens en tussen 6 en 8 's avonds. Verder komt er een stopverbod voor de rijbaan. De parkeerplaatsen in de straat krijgen de status van los- en laadplaats. Bron: OogTV
Winkelstraatmanager aangesteld

Minder goed lopende winkelstraten in Groningen krijgen de komende twee jaar een winkelstraatmanager. Die gaat de winkelstraten, samen met de ondernemers, aantrekkelijker maken voor het winkelend publiek.

Het gaat in eerste instantie om de winkelstraten in het Ebbingekwartier, de winkelstraten rond het Damsterdiep, de Gelkingestraat, de Steentilstraat en de Oosterstraat. Deze straten trekken minder bezoekers dan gewenst. Problemen die er spelen zijn onder meer leegstand, verrommeling en soms zelfs onveiligheid.
Karakter
In samenwerking met de ondernemersverenigingen stelt de gemeente er een winkelstraatmanager aan. Zijn primaire taak is het aantrekkelijker maken en houden van deze straten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het tegengaan van leegstand en het creëren van een duidelijk karakter voor de winkelstraat. De winkelstraatmanager zal ook proberen om nieuwe ondernemers aan te trekken die passen bij het karakter van de straat. Andere speerpunten zijn: promotie, het versterken van de ondernemersvereniging, samenwerking met de politie en voorstellen doen voor verbeteringen van de openbare ruimte.

Winkelpand
Om meer winkelend publiek naar deze straten te trekken, roept het stadsbestuur ook twee nieuwe subsidieregelingen in het leven. De ene subsidie is voor het verbeteren van de kwaliteit van een winkelpand. De andere subsidie moet nieuwe ondernemers stimuleren om zich in de winkelstraat te vestigen.

Subsidieaanvraag
Naar verwachting gaat het project ‘winkelstraatmanagement’ eind 2010 van start. Het stadsbestuur trekt er 400.000 euro voor uit. Daarnaast loopt er een subsidieaanvraag van 120.000 euro bij het ministerie van Economische Zaken.

Nieuwe IJssalon geopend
De nieuwe IJssalon van Toscana in de Steentilstraat is geopend! Vanaf heden kunt u hier terecht voor een heerlijke ijsco gemaakt van heerlijke ingredienten. In de nieuwe salon van Simon en Marielouise Brandsma serveren zij naast 36 smaken ijs ook koffiespecialiteiten van Smit en Dorlas met wat lekkers erbij en natuurlijk overheerlijke ijscoupes. Met de lente en zomer in aantocht is dit een mooie aanvulling voor het ijsaanbod in de Stad.
Steentilstraat autoluw
Voor een goede looproute vanaf het Damsterdiep naar de binnenstad wil de gemeente de Steentilstraat autovrij maken. Het plan is om venstertijden in te stellen voor de bevoorrading van de winkels, om de trottoirs vrij van obstakels te maken en de parkeerplaatsen weg te halen. Het stadsbestuur wil de nieuwe looproute in 2011 hebben aangelegd, als de parkeergarage Damsterdiep gereed is. Het doorgaande verkeer dat nu nog door de Steentilstraat rijdt zal in de toekomst haar weg naar het zuiden vinden over het Damsterdiep en de Europaweg. Nu is er in de Steentilstraat niet alleen veel autoverkeer, licht wethouder Karin Dekker toe. “Auto’s, twee rijen fietsers, laden en lossen en parkeren. Dat is krap. De Steentilstraat ontsluit nu ook de parkeergarage Rademarkt. En dat is eigenlijk niet de bedoeling.” In de nieuwe situatie blijft de weg even breed als nu. Op het trottoir ontstaat er wel meer ruimte omdat de parkeerplaatsen verdwijnen. Verder worden fietsrekken en ander straatmeubilair die een obstakel vormen voor voetgangers weggehaald. Parkeren in de Steentilstraat is na de herinrichting niet meer mogelijk. De politie gaat daarop handhaven. Voor de bevoorrading van de winkels kan het laden en lossen op straat plaatsvinden, zoals dat ook elders in het venstergebied gebeurt. De venstertijden in Groningen zijn van 05.00 – 11.00 uur en van 18.00 – 20.00 uur. Iedereen kan in de inspraakperiode een reactie geven op deze plannen. Op dinsdag 12 januari 2010 wordt de Steentilstraat besproken in de raadscommissie Beheer en Verkeer.