Nieuws Brugstraat Winkels te Groningen

Hieronder leest u het laatste nieuws over Brugstraat Winkels te Groningen Heeft u ook een nieuwsbericht over 'Brugstraat Winkels' dan kunt u deze sturen naar info@streetservice.nl en wij zullen uw nieuwsbericht zo snel mogelijk plaatsen.


Schip in de Stad
Morgen (donderdag 7 april) is de officiële presentatie van het promotieschip van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Rond vijf uur in de middag komt deze in het oog springende aanwinst door de Museumbrug de Kleine der A opvaren. Het voormalig directievaartuig van Provinciale Waterstaat wordt geëscorteerd door het huidige schip van Waterstaat, de PW 18. Wethouder Schroor zal vanaf de vlonder de nieuwe naam van het schip onthullen. Bron: de Groninger Gezinsbode
Bomen terug

De bomen die voor de werkzaamheden aan de A-brug en de walkanten zijn weggehaald, komen terug. De gemeente plaatst de lindes nog deze week en volgende week maandag terug. Aan het Hoge der A komt een linde extra.

Vorig jaar heeft de gemeente besloten om de 35 jaar oude lindes langs de walkant niet te kappen voor de werkzaamheden, maar om ze tijdelijk een andere plaats te geven. Ze zijn overgebracht naar de stadswerf. Donderdag 25 maart plantte de gemeente drie bomen terug aan het Hoge der A. Maandag 29 maart volgen de andere twee aan de overzijde. De bomen worden over het water aangevoerd.

Vijftig bomen in de binnenstad
De extra boom aan het Hoge der A is afkomstig uit het project ‘50 bomen voor de binnenstad’. Ook dit is een linde van ongeveer 35 jaar oud. De boom stond eerst in de Almastraat. Daar was na de vervanging van het riool niet genoeg ruimte meer. In het ‘50 bomen project’ gaat het om boom nummer 48. De laatste twee bomen, ook lindes, worden volgende week gepland. Dit gebeurt ter hoogte van Heresingel 13.

Valse christusdoorns
In het ‘50 bomen project’ zijn vooral valse christusdoorns (Gleditsia Triacanthos) geplant. Ook staat er nu een aantal nieuwe platanen in de binnenstad. Verder zijn er lindes, eiken, essen en iepen geplant. Al deze boomsoorten gedijen goed in het stadsklimaat. Ze verdragen een verharde ondergrond, kunnen prima tegen warmte, vangen veel stof af en hebben een geschikte wortelstructuur voor de straten.

Nieuwe Poort gevonden

Middeleeuws Groningen had zes poorten met één daarvan aan de overkant van de A. Tenminste, dat werd altijd gedacht. Niet dus! Er was er nog één, nog vóór de A. Bij werkzaamheden bij de A-brug is woensdag 17 juni het fundament gevonden van een tot nu toe onbekende stadspoort uit begin dertiende eeuw. 
 
nieuwe stadspoortHet gaat om metselwerk en de aanzet van een grondboog dat deel uitmaakt van een poort. “Waarschijnlijk ligt er aan de andere kant van de straat net zo’n gedeelte”, zegt stadsarcheoloog Gert Kortekaas.

Archieven
“Er waren zes poorten bekend. De meeste hebben we gezien, alleen de Oosterpoort nog niet.” De gevonden poortresten zijn van een tot nu toe onbekende stadspoort en horen vermoedelijk bij het landhoofd van de toenmalige A-brug. “Deze poort kenden we nog niet”, zegt Kortekaas. “We hoopten en vermoedden dat er hier nog één was, maar uit de literatuur en de archieven hadden we geen aanwijzingen. Ik ben hier erg opgetogen over.” Het fundament van de gevonden poort wordt beschreven. Daarna gaat het gat weer dicht.
meten van de poort