Nieuws Vismarkt te Groningen

Hieronder leest u het laatste nieuws over Vismarkt te Groningen Heeft u ook een nieuwsbericht over 'Vismarkt' dan kunt u deze sturen naar info@streetservice.nl en wij zullen uw nieuwsbericht zo snel mogelijk plaatsen.


Hip & Handgemaakt markt

Wat dat is? "Diezijn leuk!" is een markt met allerlei unieke, originele en handgemaakte producten van Nederlandse ondernemers en hobbyisten. Maar ook de gelegenheid om geïnspireerd te raken en leuke hobby-materialen aan te schaffen. Bovendien vind je hier leuke rariteiten, vintage en retro-artikelen. Kortom, de ideale plek om een origineel cadeau te vinden voor Sinterklaas en Kerst of om jezelf eens te verwennen. Op de Hip en Handgemaakt Markt vind je eens iets anders dan het doorsnee-aanbod en ontmoet je de personen achter dat leuke product dat je al eens in de flow of de 101 woonideeen zag. Met een hele Vismarkt vol is er volop keuze: vilt, glaskralen, illustraties, kunst, houten speelgoed, sieraden, accessoires, zpagetti, feestartikelen, knuffels, tassen, kleding en zo veel meer. En wanneer is dat dan? Koopzondag 06 november op de Vismarkt in Groningen stad van 11.00 tot 17.00 uur. Nieuwsgierig? Neem alvast een kijkje op de website www.diezijn-leuk.nl

Zeepkistendebat

De jongeren van de VVD, PvdA, GroenLinks en D66 gingen dinsdagmiddag met elkaar met elkaar in debat. Ditmaal was niet het moderne twitter het toneel, maar klommen ze op de hoek van de Vismarkt op een ouderwetse zeepkist om hun verhaal te vertellen. Het debat is georganiseerd door de stichting Groninger Politiek Jongeren Kontakt (GPJK) en het doel van het debat was om de partijen met elkaar, maar vooral ook met voorbijgangers te laten discussiëren. Het zeepkistdebat was een van de laatste campagne-evenementen voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. Bron: OogTV

Minder harde muziek

De gemeente staat op de Vismarkt en de Grote Markt voortaan minder vaak evenementen met harde muziek toe. In de nieuwe nota ‘Feesten in balans’ van het college van B&W is vanaf 1 januari sprake van maximaal veertig dagen met evenementen met harde muziek 85 dB(A). Tot nu toe waren dat vijftig dagen.

De geluidsnorm van 85 dB(A) verandert niet. “Muziekfestivals blijven hierdoor goed mogelijk in de binnenstad”, aldus het college. Burgemeester en wethouders willen rekening houden met de belangen van de bewoners en in de binnenstad en vervroegen de eindtijden van evenementen van zondag tot en met woensdag naar 23.00 uur. Dat was 1.00 uur. Donderdag tot en met zaterdag blijft de eindtijd 1.00 uur.

Stadsgrenzen
“We verwachten een verantwoorde balans te hebben gevonden tussen een bruisende stad met evenementen, die tot ver buiten de stadgrenzen bezoekers trekken, en de geluidsoverlast die door sommige Stadjers wordt ondervonden”, aldus het college. “De afgelopen jaren is het aantal evenementen in de stad enorm gegroeid. Dat maakt dat het meer dan ooit noodzakelijk is om een goede balans te vinden tussen de belangen van burgers en organisatoren en bezoekers van evenementen.”

Bastonen
Het college wil het gebruik van nieuwe evenementenlocaties net buiten de binnenstad, zoals de Ossenmarkt, de Westerhaven, het Ebbingekwartier en het toekomstige Damsterdiepplein stimuleren. Voor evenementen buiten de diepenring geldt de eindtijd van 23.00 uur van zondag tot en met donderdag. Op vrijdag en zaterdag geldt een eindtijd van 24.00 uur. Buiten de binnenstad, behalve op de aangewezen evenementenlocaties, wordt de geluidsnorm verlaagd naar 70 dB(A). Omdat dreunende bastonen vaak de oorzaak zijn van overlast wordt er in 2011 proefgedraaid met een aparte geluidsnorm voor bastonen.

Freeridersgedrag
In de nieuwe spelregels is ook het initiatiefvoorstel van Student en Stad opgenomen om het ‘freeridersgedrag’, het gratis meeliften op het succes van grote evenementen, aan te pakken. Het college van B&W heeft na een oriënterende discussie in de gemeenteraad en na een inspraakronde deze nieuwe ‘feestnota’ ‘Feesten in balans II’ vastgesteld. De gemeenteraad bespreekt de nota binnenkort.

Borstvoedingscafé geopend
Burgemeester Rehwinkel opent vrijdagmorgen tussen half elf en twaalf uur het Borstvoedingcafé050 in het pand van café Zomers aan de Vismarkt. Vrouwen kunnen hier dagelijks ongestoord hun baby de borst geven en praten met andere moeders. Elke eerste vrijdag van de maand is er een deskundige aanwezig om antwoord te geven op borstvoedingsvragen. De Provinciale Werkgroep Borstvoeding Groningen heeft het initiatief genomen voor de oprichting van het café en werkt hierin samen met onder andere ziekenhuizen, kraamzorg en GGD. Bron: OogTV
WereldRecord Fietsbellen
Het wereldrecord fietsbel bellen is donderdagmiddag op de Vismarkt flink verbeterd. Maar liefst 1639 fietsbellen rinkelden tegelijkertijd een minuut lang. Het oude record stond op naam van Nieuwegein met 992 fietsbellen. De actie was georganiseerd door SKSG Kinderopvang om het nieuwe schooljaar letterlijk in te luiden. Daarbij vroeg SKSG ook aandacht voor veilig fietsen. Bron: OogTV
Winkelen met maistas
Plastic tassen zijn slecht voor het milieu. Daarom wijzen de Milieufederatie Groningen en Stichting Marktactiviteiten Groningen marktkooplieden en marktbezoekers op goede alternatieven. Dat gebeurt vrijdag met een informatieve actie op de Vismarkt. Wethouder Jannie Visscher verzorgt om twee uur de aftrap met een verloting onder marktbezoekers. Loten worden vanaf half twee uitgedeeld door het promotieteam van de Stichting Marktactiviteiten Groningen. Er worden tien tassen met allerlei producten van de markt verloot. Elk jaar wordt ongeveer 100 miljoen ton plastic geproduceerd waarvan 10 procent in zee eindigt. De Milieufederatie Groningen wil met de actie op de Vismarkt laten zien dat iedereen in de stad kan helpen dit probleem aan te pakken. Zo worden vrijdagmiddag onder de marktbezoekers jute boodschappentassen van de Gemeente Groningen uitgedeeld. Alle marktkooplieden ontvangen een informatiepakket met voorbeelden van alternatieven voor plastic verpakkingsmateriaal. Het pakket bevat ook voorbeelden van bioplastic. Dit is gemaakt van een plantaardige en daarmee hernieuwbare grondstof: zetmeel van maïs, aardappel of rijst, of cellulose. Bron: De Groninger Gezinsbode
Nieuwe opstelling marktkramen

Marktkramen die in een ruit tegen elkaar staan met ‘diagonale looppaden’ voor het publiek. Dat zijn de plannen van de gemeente voor de nieuwe kraamopstelling van de zaterdagwarenmarkt op de Vismarkt. Als het doorgaat krijgt de Vismarkt een voor Nederland unieke opstelling van de marktkramen.

Ook de dinsdagmarkt op de Grote Markt gaat er anders uit zien. Door de werkzaamheden aan de oostwand van de Grote Markt komt er minder plaats voor marktkramen. De nieuwe opstelling van de kramen op de warenmarkten van de Grote Markt en Vismarkt moet de kwaliteit van de markten verhogen om meer bezoekers te trekken.

nieuwe kraam opstelling Vismarkt

Bron: Gemeente Groningen