Nieuws Peperstraat te Groningen

Hieronder leest u het laatste nieuws over Peperstraat te Groningen Heeft u ook een nieuwsbericht over 'Peperstraat' dan kunt u deze sturen naar info@streetservice.nl en wij zullen uw nieuwsbericht zo snel mogelijk plaatsen.


Binnenbrand leidt tot ontruiming

Er heeft zaterdagavond een kleine brand gewoed in een woning aan de Peperstraat in de binnenstad. Bij de brand is niemand gewond geraakt. De melding van de brand kwam rond 22.00 uur binnen. Omdat het om een brand in de binnenstad ging werd er direct opgeschaald naar middelbrand waardoor de Groninger brandweer ter plaatse kwam met twee bluswagens en een hoogwerker. Bij aankomst bleek het te gaan om een brand in een meterkast op de eerste verdieping. De bewoners hadden de brand al onder controle weten te krijgen met behulp van een poederblusser. Hierdoor was er wel veel rook vrijgekomen. Op last van de hulpverleners werd de woning, alsook een café op de begane grond ontruimd. Nadat er goed geventileerd was, en alle gevaarlijke stoffen verdwenen waren, werden de ruimtes weer vrijgegeven. De Stichting Salvage is ingeschakeld om de bewoners te assisteren bij het afhandelen van de schade. Bron: OogTV

Fiets in de Stalling!

Pas op waar je je fiets stalt in het centrum rond Koninginnedag. Vanaf 29 april 20.00 uur tot 1 mei 06.00 uur 2011 is het in een aantal straten verboden om je fiets of bromfiets buiten de daarvoor bestemde rekken te parkeren. Het gaat om de Poelestraat, Peperstraat, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang en Turftorenstraat. Met dit besluit willen burgemeester en wethouders deze straten beter bereikbaar houden voor politie, brandweer en ambulance. Rond Koninginnedag is er altijd veel uitgaanspubliek in de binnenstad. Tijdens die topdrukte zijn de Poelestraat, Peperstraat, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang en Turftorenstraat slecht bereikbaar voor de hulpdiensten. Samen met de wildgestalde fietsen kunnen er dan gevaarlijke situaties ontstaan. Dat willen B&W voorkomen.

Contini ontruimd
De politie heeft woensdagmorgen in alle vroegte twee voormalige horecapanden in de Peperstraat in Groningen ontruimd. De panden waren al geruime tijd gekraakt. De ontruiming door de politie verliep geweldloos. Er werden drie aanhoudingen verricht.


Civiele ontruiming

Een gerechtsdeurwaarder had al meerdere mislukte pogingen ondernomen om de krakers langs vreedzame weg uit de panden te krijgen. Hij had al diverse malen geprobeerd om met de krakers in contact te komen. De krakers wensten hem niet te woord te staan. Maandag moest hij zich nog met de politie terugtrekken, omdat zij vanuit het pand met urine werden bestookt.

Sterke arm


Vanochtend rond 06:30 uur probeerde de deurwaarder de krakers te bewegen het pand vrijwillig te verlaten. Toen de krakers dit weer weigerden, riep de deurwaarder de hulp in van de politie. Daar de politie het vermoeden had dat zich in de panden meerdere krakers bevonden, werd de mobiele eenheid ingezet. Leden van een BraTra eenheid (een brand- en traangasgroep van de ME) gingen met gebruik van een hoogwerker en een container het pand binnen. Bij een zoektocht door de panden trof de politie vier krakers en een hond aan. Drie krakers en de hond kozen eieren voor hun geld. Zij lieten zich zonder verzet uit het pand verwijderen. Eén kraker (personalia onbekend) weigerde het pand te verlaten. Hij werd door de politie aangehouden en ingesloten.

Sympathisanten

Tijdens de ontruiming werd de omgeving van de Peperstraat hermetisch afgezet. In de Poelestraat wilden twee sympathisanten over een afzetting klimmen. Toen het duo niet reageerde op waarschuwingen van de politie moesten ook zij mee naar het politiebureau. Beide verdachten weigerden hun naam op te geven.

Ontruiming rustig verlopen

De ontruiming van de voormalige pizzeria Contini verliep woensdagochtend verder rustig. De politie is tevreden over de ontruiming en heeft de actie inmiddels beëindigd.

Pizzerie Contini opnieuw gekraakt
Sinds afgelopen zondag is de voormalige pizzeria Contini in de Peperstraat gekraakt. Het is de derde keer in vijf jaar tijd dat het al jaren leegstaande gebouw gekraakt is. De vorige groep krakers vertrok zo'n anderhalf jaar geleden nadat de eigenaar verbouwingen in het pand aankondigde. Deze zijn echter tot op heden niet gerealiseerd. Volgens de nieuwe krakers is het pand ernstig aan het verpauperen door de leegstand. De krakers willen behalve woonruimte, ook een informatiepunt inrichten over het kraken. Door een nieuwe wet zal kraken tegen het einde van het jaar illegaal worden en de krakers denken dat daardoor de verloedering in de binnensteden zal toenemen. Het pand van het voormalige pizzeria Contini maakt onderdeel uit van de bezittingen van wijlen Sjoerd Kooistra. Bron: OogTV
Shadrak moet problemen aanpakken

Uitgaansgelegenheid Shadrak hangt sluiting boven het hoofd. De danceclub in de Groninger Peperstraat heeft meerdere waarschuwingen gehad wegens recente geweldsincidenten. Binnen enkele weken volgt een gesprek tussen de eigenaar van Shadrak en de gemeente Groningen over de kwestie. Bij nieuwe incidenten kan de gemeente de vergunning van de horecazaak intrekken of die tijdelijk sluiten. Een deel van de incidenten betrof mishandelingen met glas als wapen. Het stadsbestuur en de politie zien een toename van geweldsdelicten in de horeca waarbij glas wordt gebruikt. Shadrak heeft de meest recente waarschuwingsbrief van de gemeente inmiddels beantwoord. De grote glazen voor bier, de Amsterdammers, zijn nu van veiligheidsglas en Shadrak sluit rond zes uur 's ochtends, niet meer om half negen. Dit jaar zijn er in het uitgaanscentrum van Groningen veertig incidenten geweest waarbij bezoekers zijn verwond met glas. Sommige ondernemers zijn daarom overgestapt op het gebruik van veiligheidsglas. Dit glas breekt niet, maar versplinterd. Bron: DvhN

Urilift zorgt voor wrevel
De bewoners van het Pepergasthuis zijn boos over de plaatsing van een urilift. Ook de welstandscommissie had een negatief advies uitgebracht. Daarmee legt de gemeente dat advies naast zich neer. Ondanks protesten van omwonenden, de kerkgemeenschap en cateraars heeft de gemeente besloten de plasvoorziening toch tegen de gevel van het 15e eeuwse gasthuis te zetten. Cafébezoekers zorgen de hele week voor veel overlast van lawaai, vervuiling en kapotgegooid glas. De bewoners vrezen dat de overlast door de plaslift nog erger wordt. Bron: OogTV
Het Feest gaat door!

De plaatsvervangend burgemeester heeft gisteren besloten om het bevel tot sluiting van café 'Het Feest' in te trekken. De burgemeester heeft er vertrouwen in dat door maatregelen die het café heeft genomen, geweldsincidenten op enige schaal niet meer voor zullen komen. Het Feest krijgt een nieuwe directeur/ bedrijfleider en er wordt een nieuw portiersbeleid ingevoerd, waarbij het café in zee gaat met een ander beveiligingsbedrijf. De komende zes maanden zal de nieuwe bedrijfsleider intensief overleg voeren met de politie en de Gemeente. De burgemeester heeft aan de intrekking de voorwaarde verbonden dat wanneer binnen dit half jaar weer een ernstig geweldsincident plaatsvindt, de zaak direct wordt gesloten. De burgemeester van had op 26 juni besloten om het café  te sluiten voor een periode van twee maanden. Aanleiding voor dit besluit waren diverse geweldsincidenten waarbij (ingehuurd) personeel van Het Feest was betrokken. De exploitant had tegen dit besluit een voorlopige voorziening aangespannen. De rechter stelde de burgemeester in het gelijk, waardoor het café Het Feest sinds dinsdag dicht was. Bron: De Groninger Gezinsbode

Nieuwe Urilift in de straat

De urilift in de Peperstraat komt niet op hoogte van het Pepergasthuis te staan. Dat antwoord het College van B&W op vragen van het CDA. De urilift, die alleen 's avonds boven de grond komt, is bedoeld om wildplassers een alternatief te geven. Omwonenden vreesden echter dat de urilift bij het Pepergasthuis ook wildplassers zou aantrekken. De urilift is nu gepland op hoogte van nummers 33 en 35.