Nieuws Zwanestraat te Groningen

Hieronder leest u het laatste nieuws over Zwanestraat te Groningen Heeft u ook een nieuwsbericht over 'Zwanestraat' dan kunt u deze sturen naar info@streetservice.nl en wij zullen uw nieuwsbericht zo snel mogelijk plaatsen.


Gele stenen stroever gemaakt

De gele stenen die zorgen voor eenheid in de binnenstad, worden door het gebruik op sommige plekken te glad. Daarom gaat de gemeente op drie kruispunten, waar nodig, het eerder opgeruwde oppervlak uitbreiden. In de Zwanestraat krijgen de gele stenen een vrijwel onzichtbare coating die ze stroever maakt.

Vanaf de jaren ‘90 is de binnenstad geplaveid met de, inmiddels voor Groningen zo karakteristieke, gele steen. Deze zorgt voor een rustig en herkenbaar straatbeeld. Wel raakt de stroefheid van de stenen door het gebruik aangetast. Daarom worden bij drie kruispunten in de binnenstad meer stenen ruwer gemaakt.

Plekken
Dat gebeurt door ze te stralen met stalen kogeltjes. Het gaat om de kruisingen Zuiderdiep/Ubbo Emmiusstraat en Zuiderdiep/Ypenmolendrift. Ook de kruising Steentilstraat/Rademarkt pakt de gemeente op deze manier aan.

Zwanestraat
In de Zwanestraat probeert de gemeente een nieuwe methode uit. Hier wordt de bestrating na intensieve reiniging met een coating behandeld. Deze laag is nauwelijks te zien en levert stroevere stenen op. De komende jaren volgt de gemeente het effect van deze behandeling. Deze manier van stroever maken is misschien ook op andere plekken in de binnenstad toe te passen.

Diepenring
Voortvloeiend uit de Binnenstadsvisie krijgt een aantal geasfalteerde straten binnen de Diepenring in de komende jaren ook bestrating met gele stenen. Voor deze uitbreiding van het gele stenen-gebied zoekt de gemeente naar een alternatieve gele steen, die aansluit bij de bestrating die nu wordt gebruikt.

Kosten
Voor de aanvullende maatregelen om op diverse plekken in de binnenstad de gele stenen stroever te maken is voor 2016 tot en met 2018 175 duizend euro per jaar gereserveerd. Dit jaar betaalt de gemeente het opruwen uit de begroting voor het onderhoud van de stad.