Nieuws Verlengde Hereweg te Groningen

Hieronder leest u het laatste nieuws over Verlengde Hereweg te Groningen Heeft u ook een nieuwsbericht over 'Verlengde Hereweg' dan kunt u deze sturen naar info@streetservice.nl en wij zullen uw nieuwsbericht zo snel mogelijk plaatsen.


Betaald parkeren ingevoerd

Er komt betaald parkeren in de Noorderplantsoenbuurt, het Helperplein en op die plaatsen in de Oranjebuurt waar nu nog geen betaald parkeren is. Dat heeft het college van B&W besloten. Ook langs de Verlengde Hereweg tussen Natte Brug en de Van Royenstraat komt (kort) betaald parkeren. Nu staan er lang auto’s voor de winkels daar.

Shoarmazaak brand uit

Een shoarmazaak aan de Verlengde Hereweg is maandagochtend door een grote brand verwoest. De brand is inmiddels onder controle en niemand is gewond geraakt. De melding kwam om 04.50 uur binnen. De brandweer kwam met twee bluswagens, twee hoogwerkers en diverse ondersteunende wagens ter plaatse. Bij aankomst bleek het te gaan om een uitslaande brand in een bovenwoning boven een shoarmazaak. “De brand is hoogstwaarschijnlijk ontstaan in de shoarmazaak”, vertelt woordvoerder Hans Coenraads van de Hulpverleningsdienst Groningen. “De brand is vrij laat opgemerkt waardoor het vuur alle tijd had om zich te ontwikkelen en door kon slaan naar de bovenwoning.” Rond 05.45 uur was het vuur onder controle. Er zijn geen mensen gewond geraakt. De schade aan de woning is erg groot. “De binnenkant is totaal verwoest. Eigenlijk staan er alleen nog wat muren overeind”, zegt Coenraads. Door de brand moesten zeven omwonenden geëvacueerd worden. Zij zijn opgevangen op het politiebureau aan de Rademarkt. “Zij zijn daar op de hoogte gehouden over de laatste stand van zaken. Ook zijn aan de Rademarkt twee ambulances ter plaatse gekomen omdat een aantal bewoners rook had ingeademd. Zij hoefden niet overgebracht te worden naar het ziekenhuis.” Wanneer de mensen weer terug mogen naar hun woningen is nog onbekend. “Omliggende woningen hebben rookschade opgelopen. Op dit moment wordt gekeken naar de bouwkundige staat en in de loop van de dag wordt dan duidelijk of men terug mag.” Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, maar vermoedelijk is deze ontstaan in de shoarmazaak. “De Technische Recherche zal hier onderzoek naar doen.” Bron: OogTV

Meer parkeerplaatsen in de straat

De Verlengde Hereweg krijgt een opknapbeurt. Burgemeester en wethouders willen dat de weg en ook de fietspaden een nieuwe asfaltlaag krijgen. Ook worden de trottoirs opnieuw betegeld en de straatverlichting vervangen. Om meer parkeerplaatsen te creëren, stellen B&W voor om automobilisten kort betaald te laten parkeren op de laad- en loszônes. Ook op het Helperplein willen B&W betaald parkeren invoeren. De afslag naar links vanaf het plein naar de Van Imhoffstraat komt te vervallen. En de gang tussen het Helperplein en de Verlengde Hereweg wordt opnieuw ingericht, inclusief nieuwe straatverlichting. Met deze opknapbeurt willen burgemeester en wethouders een impuls geven aan het winkelgebied. In 2008 heeft de ondernemersvereniging Helpman bij wethouder Frank de Vries haar zorgen uitgesproken over de toekomst van de winkelomgeving Helperplein en Verlengde Hereweg. Die zorgen gingen vooral over het verkeer en het ontbreken van parkeerruimte langs de Verlengde Hereweg. Het gebied waarin de werkzaamheden plaatsvinden, begint bij de Natte Brug en eindigt bij de Van Royenlaan. Het werk wordt gecombineerd met groot onderhoud. De totale kosten bedragen 555.000 euro.

Geen geld reconstructie
Het kost twee miljoen euro om van de Verlengde Hereweg bij Helpman in Groningen een zogeheten 'shared space'-gebied te maken. Dat heeft het college van B en W berekend. De gemeente heeft dat geld nu niet. De Raad wilde in het winkelcentrum van Helpman een proef doen met shared space, waarbij fietsers, voetgangers en auto's van dezelfde ruimte gebruik maken, zonder gescheiden rijbanen en voetpaden. Maar volgens B en W is dat niet haalbaar en is herinrichting van dit gebied nu ook niet handig, omdat er nog veel gebouwd gaat worden. Bron: RTV Noord