Historie Verlengde Hereweg te Groningen

De Verlengde Hereweg is van oudsher de belangrijkste invalsweg van Groningen vanuit het Zuiden. De Verlengde Hereweg maakt deel uit van de oude verbindingsroutes 'over de Drenth' van Meppel, Steenwijk en Coevorden naar Groningen. Tussen Haren en Groningen voerde de weg door de buurtschappen Hemmen, De Dilgt en Helpman. Aan de Verlengde Hereweg 1921-1979 een Rooms Katholiek ziekenhuis (het gebouw is in 1979 gekraakt; nu nog steeds een 'woonexperiment'). De J.E. van Hasseltklok op de hoek Verlengde Hereweg/ Helperbrink was in 1923 een geschenk van de gelijknamige eigenaar van de toenmalige tricotagefabriek 'Neerlandia' (Verlengde Hereweg 33). Op Verlengde Hereweg 163 staat Villa Gelria, gebouwd voor de industrieel J.E. Scholten. Op Verlengde Hereweg 179 staat het gebouw De Kloosters, ontworpen door architect A.R. Wittop Koning in 1919. Op nummer 182.
Sonnevanck, gebouwd in 1900 voor Jhr. Quintus en in 1907 gekocht door de bekende industrieel W.A. Scholten.
Architect A.R. Wittop Koning. Verlengde Hereweg 183 heet Klein Toornvliet, een villa in twee lagen met kap, ontworpen door P.M.A. Huurman, 1905. Hier heeft de historicus Johan Huizinga gewoond. Verlengde Hereweg 191.
Grote witgeschilderde villa van de architect E. van Linge, 1933. De invloed van de bekende Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright is hier duidelijk merkbaar.

Bron: Wikipedia NL