Nieuws Grote Markt te Groningen

Hieronder leest u het laatste nieuws over Grote Markt te Groningen Heeft u ook een nieuwsbericht over 'Grote Markt' dan kunt u deze sturen naar info@streetservice.nl en wij zullen uw nieuwsbericht zo snel mogelijk plaatsen.


Bussen over de Diepenring

Voetgangers en fietsers krijgen de komende jaren meer ruimte in de binnenstad en bussen gaan niet meer over de Grote Markt maar over de Diepenring. Dat schrijft het college van B&W in de conceptvisie ‘Bestemming Binnenstad’. Centraal uitgangspunt is dat het stadshart van Groningen met inspanningen en betrokkenheid van alle partijen uitnodigt tot verblijf.

In het coalitieakkoord “Voor de Verandering” kondigden de coalitiepartijen aan te willen werken aan het visitekaartje van Groningen, de binnenstad en de Diepenring. In dit gebied wordt het steeds drukker en bovendien verandert het gebruik van de binnenstad. Beleving en ontmoeting worden belangrijker. De veelheid aan functies, zoals wonen, werken, studeren, winkelen en recreëren maakt de Groninger binnenstad aantrekkelijk en vitaal. Tegelijkertijd zorgt dit voor een toenemende druk op de beschikbare openbare ruimte.

Looproutes
Om de binnenstad nog aantrekkelijker te maken wil het college een netwerk van herkenbare en attractieve routes vanaf het hoofdstation, de Westerhaven en de parkeergarages aan het Boterdiep en Damsterdiep naar het stadshart. Fietsers en voetgangers krijgen hier volop de ruimte. Om dit te realiseren is het noodzakelijk om verkeersstromen te verschuiven. Meest in het oog springend daarbij is het verdwijnen van bussen op de Grote Markt en in de A-straat en Brugstraat. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet leidt tot extra reistijd voor OV-reizigers. Wel zoekt het college naar passende oplossingen voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn om in het stadshart te komen. De infrastructurele aanpassingen die nodig zijn om bussen over de Diepenring te laten rijden, vergen een investering van 22,5 miljoen euro.

Inspraak
Tijdens het opstellen van de conceptvisie voor de binnenstad is gesproken met veel gebruikers en belanghebbenden. Ook de Let’s Gro Festivals van 2013 en 2014 hebben de nodige input opgeleverd. De gemeenteraad bespreekt de conceptvisie eind juni. Om iedereen in de gelegenheid te stellen om een mening te geven is de inspraakperiode na de zomervakantie.  Naar verwachting zal de gemeenteraad de definitieve binnenstadsvisie eind dit jaar vaststellen.

Grand Theatra na de zomer weer open

B&W willen dat het Grand Theatre op de Grote Markt na de zomer weer opengaat. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Het Grand Theatre ging eerder dit jaar failliet. 
In de brief staat wat de gemeente doet om het Grand Theatre als podium en broedplaats voor talentontwikkeling weer toekomst te geven. Talentontwikkeling is breder dan het Grand Theatre.

Daarom komt er een aparte stichting die zich gaat bezighouden met het scouten en kansen geven van cultureel talent in de stad. Jonge makers kunnen daar terecht voor artistieke en zakelijke begeleiding. De gemeente gaat bij het opzetten van de stichting in overleg met producenten als Noorderzon en Jonge Harten en de kunstvakopleidingen.

Inboedel
Om er voor te zorgen dat het Grand Theatre zo snel mogelijk weer open gaat, heeft de gemeente de inboedel gekocht. Dat is gebeurd samen met de stichting Grote Markt 35 met wie een huurovereenkomst is gesloten.

Profiel
B&W leggen het artistieke profiel van het Grand Theatre voor aan de Artistieke Raad. Daarin zitten vertegenwoordigers van de groepen die optreden in en gebruik maken van dit theater. De zakelijke leiding komt in handen van De Oosterpoort en Stadsschouwburg. Zij gaan het Grand Theatre op korte termijn operationeel maken, beheren, exploiteren en zorgen voor de programmering volgens het artistieke profiel. Overigens gaan de gemeente en de exploitant ook na of het Grand Theatre beschikbaar kan komen als plek voor try-outs.

Podiumfunctie
De gemeente kijkt verder naar de podiumfunctie van het Grand Theatre op lange termijn. Hiervoor komt een onafhankelijk kwartiermaker. B&W streven naar een onderbouwde, gedragen en toekomstbestendige invulling van het Grand Theatre. Ze baseren zich in hun stappen op het eerdere advies van Leo Pot die tijdens zijn onderzoek alle culturele en zakelijke partners van het Grand Theatre sprak.

Naberpassage tegen de vlakte
Aannemer BAM is begonnen met de sloop van de Naberpassage aan oostzijde van de Grote Markt. Woensdag ging de sloopkogel voor het eerst door het gebouw, waardoor nog maar de helft overeind staat. De Naberpassage is het derde pand wat tegen de vlakte gaat, nadat vorig jaar de Friesland Bank werd plat gelegd, en daarvoor al het voormalige VVV-kantoor. Vorige maand werd er asbest gevonden met als gevolg dat de afbraakwerkzaamheden vertraging opliepen. Rond Pinksteren moet de sloop zijn afgerond. Het laatste pand wat gesloopt gaat worden is de sociëteit van studentenvereniging Vindicat. Wanneer medio volgend jaar de nieuwe sociëteit is opgeleverd, wordt met deze sloop begonnen. Bron: OogTV.
Symbolisch hart op de Markt

Op de Grote Markt in Groningen is donderdagavond 27 december, de avond na Kerst, een bijzonder evenement. Duizenden kunnen dan gezamenlijk een hart of ander symbool vormen. Het initiatief dat op de avond na Kerst wordt georganiseerd, draagt geen expliciete religieuze boodschap maar haakt aan bij de gedachte van saamhorigheid. Op het midden van de Grote Markt zal er met zoveel mogelijk mensen verschillende lichtgevende symbolen worden uitgebeeld; van een Facebookduim icoon tot een hart voor de stad. Verbinding is het thema dat op donderdagavond 27 december op de Grote Markt in Groningen symbolisch wordt uitgedrukt. Tussen 20.00 – 22.00 uur zijn bewoners en bezoekers van de binnenstad welkom om samen verschillende symbolen te vormen waaronder een groot hart voor de stad. InnerCity Groningen is een beeldend en ervaringsgericht evenement. Het is een initiatief vanuit het stadsdeel Binnenstad en wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Groningen. InnerCity verwijst naar het hart van de binnenstad en om die reden zijn bewoners en bezoekers van de binnenstad Groningen welkom. De initiatiefnemer is geïnspireerd door de wereldwijde dag van Interconnectedness (lees: onderlinge verbondenheid); een dag waarop wereldwijd initiatieven plaatsvinden die laten zien dat mensen op vele manieren met elkaar in verbinding staan. De kunst is aan de deelnemers om het symbool zo herkenbaar mogelijk te vormen. Daarbij dient de live registratie op een projectiescherm als een spiegel. De tribune van het tijdelijke VVV kantoor biedt toeschouwers de mogelijkheid om het symbool vanuit de hoogte te bekijken. Gedurende InnerCity zal er muziek en een consumptie aanwezig zijn. Ook is er gelegenheid voor een gesprek rondom het thema ‘verbinding anno 2012/2013’. Ideeën voor een symbool? Heb jij ideeën voor een symbool dat je graag ziet uitgebeeld? Of wil je iets van jouw ervaring rondom het thema delen? InnerCity is te vinden op Facebook: https://www.facebook.com/InnerCityGroningen

Nieuwe winkel open
Aan de Grote Markt-zuidzijde in Groningen opent donderdag 11 oktober een winkel met een voor Nederland unieke formule haar deuren. De openingshandeling zal worden verricht door de wethouder van economische zaken van de gemeente Groningen, de heer Ton Schroor. Het gaat om Søstrene Grene, onderdeel van een Deens concern met vijftig winkels in heel Scandinavië dat in Groningen voor het eerst de Nederlandse markt betreedt. Bron: GIC
Informatiecentrum geopend
Het informatiecentrum op de Grote Markt gaat zaterdag 26 november open voor publiek. Ook de VVV vindt u in dit tijdelijke gebouw op het plein.

Vrijdag 25 november openden wethouder Ton Schroor, Eddy de Jonge (namens het Groninger Forum) en Menno Olman (Trambureau Groningen) het informatiecentrum voor direct betrokkenen en de media. Onder het genot van een stukje taart konden zij een kijkje nemen in het kleurrijke gebouw op de Grote Markt. Ook verrichtte de wethouder, samen met directeur Kees van Wijk van VVV Nederland de officiële opening van de VVV-winkel in het pand.

Opening informatiecentrum Grote MarktGrote bouwprojecten
In het informatiecentrum kunt u vanaf zaterdag terecht als u belangstelling heeft voor de (grote) bouwprojecten in de stad of als u daar vragen over heeft. Denkt u dan vooral aan het Groninger Forum, de nieuwe oostwand van de Grote Markt en de tram. Teksten, foto’s, film en digitale media laten het verleden herleven, tonen wat er nu speelt en nemen een kijkje in de toekomst. Bovendien zijn er altijd mensen aanwezig die graag uw vragen beantwoorden, of zorgen dat u de informatie krijgt die u nodig heeft.

Informatiecentrum Grote Markt

Grand Theatre in zwaar weer

Staatssecretaris Zijlstra maakte vrijdag bekend dat (theater)productiehuizen per 1 januari 2013 geen rijkssubsidie meer ontvangen. Grand Theatre Groningen is daarmee zijn belangrijkste inkomstenbron kwijt. Het bedrijf is met een eigen podium, decoratelier en qua personeel volledig gericht op het verwezenlijken van voorstellingen en concerten. Het wegvallen van de rijkssubsidie zal volgens een woordvoerder grote gevolgen hebben. Grand Theatre Groningen, gevestigd in het Grand Theatre aan de Grote Markt, maakt en brengt sinds de jaren tachtig voorstellingen en concerten. Ola Mafalaani, Sacha Waltz, Club Guy & Roni, De Jongens en vele andere bekende en onbekendere kunstenaars begonnen er hun carrière. Bron: GIC

Podium op de Grote Markt

Voor het eerst in de geschiedenis van het Groningse festival Eurosonic Noorderslag vinden er komende editie ook gratis optredens plaats op de Grote Markt in Groningen. Dat meldde een woordvoerder van het festival woensdag. Onder de noemer Eurosonic Air wordt op deze manier gevierd dat het festival dit jaar 25 jaar bestaat. Eurosonic Noorderslag vindt plaats van 12 tot en met 15 januari in de binnenstad van Groningen. Onder andere Waylon zal acte de présence geven. De gratis concerten betekenen goed nieuws voor de muziekliefhebbers die dit jaar geen tickets hebben kunnen bemachtigen. De 15.000 kaartjes waren eind november binnen een kwartier uitverkocht. Bron: OogTV

5 sterren op de Grote Markt

Volker Wessels voert 'goede gesprekken' met een partij die in Groningen een vijf sterren hotel wil exploiteren in de nieuwe oostwand van de Grote Markt. Dat maakte Dietmar Werner, directeur vastgoed van de projectontwikkelaar, gisteren bekend. De topman van Volker Wessels ondertekende in het stadhuis met bouwwethouder Frank de Vries een overeenkomst. Daarin spreken de projectontwikkelaar en de gemeente formeel af om samen te werken aan een nieuwe oostwand. Het hele project vergt, inclusief de bouw van het Groninger Forum, een investering van 170 miljoen euro. Bron: DvhN

GroenLinks vindt ontwerp Vindicat saai

Groningen haalt alles uit de kast om het Groninger Forum te bouwen. Ondertussen gaat de planvorming voor de oostzijde van de Grote Markt ook gewoon verder. Zo is onlangs het plan van architectenbureau De Zwarte Hond bekend gemaakt. De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad schrok zich een hoedje en vond het maar een saai gebouw. Fractievoorzitter Drewes de Haan hoopt nu maar niet dat de rest van de oost-wand ook zo saai wordt. Daarom diende De Haan een motie in, waarin de gemeenteraad uitsprak dat de rest van de nieuwe oostwand wat minder saai en gevarieerder gaat worden. In zijn weblog in de Digitale Stad Groningen schrijft Drewes de Haan: ´Ik zit natuurlijk ook in de gemeenteraad om kritisch te kijken of het allemaal wel goed zit. Dat vonden wij niet bij de nieuwste plannen voor de nieuwe Oostzijde. Het nieuwe gebouw van Vindicat, een ontwerp van de Zwarte Hond is nog tot daar aan toe. Zorgelijk was wel dat de drie afgewezen ontwerpen er wel erg veel op leken’. ‘Het lijkt erop dat het beeldkwaliteitsplan voor de nieuwe oostwand zo dwingend is dat er maar één soort gevel uit kan komen. Als dat zo is dan weten we ook hoe de rest van de nieuwe oostwand er uit komt te zien. Namelijk vrijwel hetzelfde als het nieuwe gebouw van Vindicat. En dan vind ik de nieuwe oostwand te saai worden. We willen meer variatie. Variatie in bouwhoogte, variatie in verdiepingshoogte en variatie in materiaalgebruik. Om dat te bereiken heb ik een motie ‘Minder Saai’ ingediend, waarin we het College van B&W oproepen bij de supervisor Thomas Müller meer variatie te bepleiten. De motie is unaniem aangenomen.’’

Bron: GIC

de Drie Gezusters populairste danscafe

De Drie Gezusters aan de Grote Markt is verkozen tot meest populaire danscafé van het land. Het café kreeg daarom gisteren van de Koninklijke Horeca Nederland de Nightlife Award 2009 uitgereikt. Uit de verkiezing bleek dat het Noorden sowieso goed scoort onder het uitgaanspubliek. Club Noa in Leeuwarden ontving de award voor populairste club. In de categorie populairste uitgaanscentrum ging de award naar Hollywood Music Hall in Rotterdam. Volgens de organisatie van de Nightlife Awards heeft het publiek 50.000 stemmen uitgebracht. Daarnaast heeft een panel van experts uit de branche gestemd. Een vakjury bepaalde uiteindelijk de winnaars, grotendeels op basis van de uitslag van de publieksstemming.De verkiezing is een initiatief van Nightlife Magazine, een vakblad voor discotheekondernemers, in samenwerking met onder meer Koninklijke Horea Nederland.

Mobiel bestellen bier + fris
Het is vanaf donderdag mogelijk om bij de Drie Gezusters te bestellen en te betalen met de mobiele telefoon. De betaling gaat via RABO mobiel van de RABO bank. Dit zogeheten MyOrder is een initiatief van het Groningse bedrijf Itis. Het systeem werd vorig jaar geïntroduceerd bij restaurant Kaap Hoorn en is inmiddels door andere bedrijven overgenomen.